Cornwall’s Gardens

De ‘Nursery Capital of the World’ is regelmatig hoe Cornwall over de hele wereld wordt beschouwd. Cornwall waardeert de kracht van de Golfstroom met zijn kalme omgeving van warme zomers, zachte en natte winters waardoor buitengewone en ongewone planten kunnen gedijen.

Op welke andere plek zou je in staat zijn om zulke ontelbare kinderdagverblijven te ontdekken waarvan de geschiedenis helemaal teruggaat tot de ijzertijd? In het verleden, in het midden van de negentiende eeuw, waren Cornish boomkwekerijen essentieel voor de Victoriaanse plantentrackers die buitengewone planten en zaden verzamelden van de ene kant van de planeet naar de andere.

Dat geeft ons wat we vandaag de dag hebben: meer dan 60 verbazingwekkende kwekerijen om te onderzoeken met weelderige vegetatie en subtropische schaduwplekken vol met stimulerende, ongewone en prachtige planten. De kwekerijen van Cornwall zijn te vinden in onze glorieuze kastelen, landhuizen, grote landgoederen, molenhuizen, afgeschermde valleien, hoog op stormachtige heidevelden en gevestigd in bos- en kusttuinen die voldoen aan de turquoise tinten van de waterkant.

De kwekerijen van Cornwall zijn zo uitzonderlijk verschillend omdat ze in grootte verschuiven van kleine en dichte delen van land van bewegend open land. Sommige met boeiende meren en een Victoriaanse bootschuilplaats tot watertuinen met boomplanten, rododendrons, camelia’s en magnolia’s. Anderen hebben planten ommuurd en werven bijgehouden tot de meest stromende van elk van de twee sublieme biomen vol met tovenarij van over de hele wereld.

Overal in Groot-Brittannië zul je gefrustreerd zijn als je geen ‘Veitch’-plant ontdekt of een plant die ze van hun kwekerijen hebben gekregen. De familie Veitch stuurde talloze verzamelaars over de hele wereld om zaden en planten mee terug te nemen. Deze omvatten twee Cornish broers en zussen, William en Thomas Lobb. William Lobb stierf in 1864 in San Francisco, maar zijn broer Thomas woonde in Devoran tot zijn overlijden in 1894.

In het oosten van Cornwall heeft Mount Edgcumbe The Earl’s Garden met oude en ongebruikelijke bomen, waaronder een 400 jaar oude linde. De formele tuinen zijn te vinden in het lager gelegen park en zijn meer dan 200 jaar eerder aangelegd in Engelse, Franse en Italiaanse stijlen. Cothele vertelt het verhaal van de Tamar-vallei en Antony werd sinds kort gebruikt als decor voor de film Alice in Wonderland. Bovendien ligt in het oosten Ince Castle, dat de rivier de Lynher negeert. De kwekerij waardeert bossen vol met rododendrons, camelia’s en magnolia’s, energieke struiken en formele kwekerijen. De kwekerijen van Pentillie Castle zijn gewoon open op expliciete dagen en hun plantage is opnieuw aangeplant met oude Tamar Valley-assortimenten van appel en kersen.